تمامی شرکتها و موسسات برای اینکه بتوانند اطلاعات جامعی را درخصوص محصولات و خدمات خود ارائه دهند اقدام به تهیه کاتالوگ میکنند. درواقع کاتالوگها مجموعهای از اطلاعات مختص به محصول و خدماتی رابه صورت جزئی ارائه میدهند که فروشنده و ارائه دهنده خدمات درخصوص آنها صحبت کرده است. دراصل میتوان گفت مخاطبان اصلی کاتالوگها اشخاصی هستند که بهعنوان واسطه بین تولید کننده و مصرف کننده شناخته میشوند.
این واسطهها افرادی هستند که محصولات را بهصورت عمده خریداری میکنند و یا بهعنوان فروشنده و مغازهدار معرفی میشوند و نقش واسطه را بین شرکتهای ارائه دهنده محصولات و خدمات و دریافت کنندگان دارند. این اشخاص با استفاده از کاتالوگ میتوانند محصول موردنظر را بهتر شناخته و در زمینه ارائه محصولات نیز عملکرد بهتری داشته باشند. بهعنوان مثال اگر فردی در زمینه تولید محصولات آرایشی و بهداشتی فعالیت داشته باشد کاتالوگ تهیه شده برای داروخانهها، مغازهدارها و یا دیگر واسطههای بخش محصول طراحی میشود. این کاتالوگها میتوانند اطلاعات موردنیاز درخصوص معرفی محصول را بهشکل کلی و یا جزئی ارائه دهند.
شرکت تولید کننده محصولات آرایشی و بهداشتی میتوانند در کاتالوگ مورد نظر از دیگر محصولات خود مانند صابون، کرم و شامپو و….. نیز نام برده باشند. البته در یک کاتالوگ میتوان اطلاعات جزئیتری را درخصوص هرکدام از این محصولات عنوان کرد و انواع شامپو و یا کرمهای تولید شده را معرفی کرد. البته برخی از تولیدکنندگان ترجیح میدهند درخصوص هریک از محصولات تولید شده خود کاتالوگ جداگانهای را تهیه کرده و اطلاعات کاملتر و جزئیتری درخصوص آن ارائه دهند.
یکی از مهمترین نکاتی که درخصوص طراحی کاتالوگ باید درنظر گرفت اطلاعاتی است که در متن آن نوشته میشود. اطلاعات ارائه شده باید قیمت محصول، اندازه آن، تعداد محصولاتی که در کارتن وجود دارد، اندازه کارتن، قیمت کلی که برای تمام محصولات درون جعبه است را شامل شده باشد. تمام اطلاعات مندرج در کاتالوگ برای فروشندگان و واسطهها لازم است و مصرف کنندگان نیازی به آنها نخواهند داشت.
هزینهای که برای طراحی کاتالوگ باید پرداخت شود بهطور معمول کمی گران است و براساس تعداد سفارش شده چاپ میگردد. معمولا کاتالوگها به تعداد محدودی چاپ میشوند و تنها مخاطب آنها خریداران و عرضهکنندگان عمدهای است که با شرکت تولید کننده همکاری دارند. کاغذی که برای طراحی کاتالوگ مورد استفاده قرار میگیرد دارای گرمی بیشتر از 200 بوده و کمی کلفتتر از کاغذهای معمولی هستند. در اندازه و تعداد برگهای کاتالوگ نیاز سفارش دهنده و سلیقه او دخیل بوده و الگو و قانون خاصی برای طراحی و چاپ آنها وجود ندارد.
انواع کاتالوگ
در طراحی کاتالوگ باید به گونهای عمل شود که هویت سازمان و شرکت موردنظر را به مخاطبان نشان دهد. کاتالوگهای یووی خورده، کاتالوگ یووی موضعی، یووی شنی، کاتالوگ با متن برجسته و کاتالوگهای سلفون مات و یا براق از انواع کاتالوگ هستند که مشتریان باتوجه به نیاز و سلیقه خود میتوانند بهترین گزینه را سفارش دهند. از دیگر نکاتی که در طراحی کاتالوگ باید درنظر داشت جنبه آموزشی و ارائه نکات مهم است. گاهی اوقات طراحی کاتالوگ نمایشگاهی بوده و مقدار و حجم اطلاعاتی که باید در آن گنجانده شود مهمترین عامل برای طراحی و چاپ شناخته میشود. باید به این مساله توجه داشت که در طراحی تعداد صفحات کاتالوگ نیز قوانین خاصی وجود ندارد. درحال حاضر کاتالوگها در اشکال مختلفی طراحی میشوند که سادهترین آن طراحی یک برگه یکرو بوده و انواع گستردهتر آن از جلد و صفحات متعددی برخوردار هستند.
گاهی اوقات در طراحی کاتالوگ از تاهای پیچیدهای استفاده میشود که به طرز زیبایی درون یک قالب جای میگیرند و بهصورت واحد میتوانند اطلاعات مفصلی را درخصوص محصولات تولید شده ارائه دهند. درخصوص طراحی کاتالوگ صنعتی هدفی که برای طراحی آن وجود دارد از اهمیت بسیاری برخوردار است چراکه اطلاعات ارائه شده باید موضوع را به مخاطب برساند. گاهی اوقات کاتالوگها بهصورت چند لت و یا سیمی و منگنهای چاپ شده و در اختیار متقاضیان قرار داده میشود. درحال حاضر کمپانیهای بسیاری برای معرفی محصولات خود اقدام به سفارش کاتالوگ میکنند. اطلاعاتی که در کاتالوگها ذکر میشود کامل بوده و محصولات موردنظر را به خوبی معرفی میکنند. علاوهبر معرفی محصولات نحوه استفاده از آن نیز در کاتالوگ ذکر شده و واسطهها قادر خواهند بود تا اطلاعات کامل و جامعی را در اختیار خریداران و مشتریان قرار دهند. بنابراین میتوان کاتالوگ را ابزاری برای معرفی محصولات تولید شده شرکتهای مختلف دانست.
دیدگاه خود را بنویسید